Vad definierar helkroppsövning?

Vad är det som säger att en specifik övning sorteras in under ett fack som helkroppsövning? Vad är motsatsen till en helkroppsövning? Skulle det vara ordet halvkroppsövning eller 30 % av hela kroppen övning? Är det någon som bestämt riktlinjer för namnet helkroppsövning?

Svaren är nog lika många som antalet tränare som använder uttrycket helkroppsövning. Jag ska ge ett exempel. Rörelsen marklyft (deadlift) benämns oftast som helkroppsövning. Om det är så att definitionen på helkroppsövning är att kroppens alla muskler ska vara spända så är marklyft en helkroppsövning. Musklerna i marklyft är både statiskt och dynamiskt anspända. En statisk anspänd muskel är just bara spänd och hård och utför ingen rörelse över leden som muskeln passerar. En dynamisk anspänd muskeln generar i en rörelse över leden som muskeln passerar. I rörelsen marklyft så är mängden muskler som dynamiskt arbetar många och även väldigt många muskler statiskt anspända.

För att jämföra med en rörelse som inte vanligtvis benämns med namnet helkroppsövning är stående bicepscurl med hantlar/skivstång. I den rörelsen så sker det endast en dynamisk rörelse armbågsled. Antalet statiskt anspända muskler är lika många som i ett marklyft. Det kanske går att säga att i marklyft så behöver anspänningen statiskt vara högre än i bicepscurl. Det är belastningsrelaterat, alltså att belastningen i marklyft är högre än i bicepscurl. Men antalet anspända muskler är lika många i båda rörelserna. Dynamiskt är det fler muskler i marklyft som engageras i marklyft än i bicepscurl. I marklyft är det rörelse i fotled, knäled och höftled. I bicepscurl är det rörelse i armbågsled.

Är då definitionen på en helkroppsövning att det ska vara dynamisk anspänning i så många muskler som möjligt och i så fall hur många muskler? Var går gränsen för antalet dynamiskt anspända muskler? Ska definitionen vara att vid båda dynamiskt och statiskt anspända muskler ska vara spända? Ja då är de flesta övningar helkroppsövningar. Är det så att  övningar ska placeras in i olika fack eller är det så som jag själv arbetat i många år att jag inte ser övningar som övningar utan som rörelser som ska nå ett specifikt syfte. Syftet kan då vara att musklerna som aktiveras ska utveckla en specifik kvalité. Det kan också vara så att rörelsen ska utmana leden i rörlighet eller att rörelsen ska utmana kroppens inre stabiliserande muskellager.

Varför nämner jag detta ovan med helkroppsövning? Jo det är vad jag hör i träningsbranschen bland tränare och tränande. Det är ett exempel hur vi som tränar och de som är tränare behöver fundera vad begreppen står för. Jag tycket att framförallt tränare som sprider träningskunskap behöver bli tydligare vad det egentligen är som kunderna utsätts för.

Glöm nu inte att bicepscurl kan också vara en ”helkroppsövning”.

Läs mer

Att lyftas och utvecklas som tränare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *