Cykelklass på SATS Hötorget tisdagar kl. 12.00 en cykel intervall 45 minuter. 

Denna periods cykelupplägg, vecka 5 till vecka 11, är intervaller  om 4 minuter där intensiteten ökar varje minut. Startläget i första minuten är 76 % av FTP (tröskelwatt).  Sedan ökar % av FTP (intensiteten) varje minut förutom minut 4 som är uppdelad i 2 delar a 30 sekunder var. Det är 6 st intervaller med 75 sekunders vila mellan var 4:e minut. Eftersom varje zon har en början, mitten och slutet så kommer de två gula zonerna att vara början av gul, mitten av gul och slutet av gul under de två minuter som den gula zonen visas. Den röda zonen likadant, med skillnad att den är endast 1 minut lång och slutar på 120 % av FTP. 

  • Minut 1, 76-90 % av FTP
  • Minut 2, 91-99 % av FTP
  • Minut 3, 100-105 % av FTP
  • Minut 4, 106-110 % av FTP i 30 s och 111-120 % av FTP i 30 s

Det system som du påverkar framförallt är den centrala kapaciteten. Alltså din kropps förmåga att få ut syre till de arbetande musklerna. I det här fallet mestadels benen. Du får ett starkare hjärta som klarar av att pumpa runt mer blod per slag. Dina lungor klarar av att lasta av syret till blodet, blodet blir mer syrerikt. Du säger också till kroppen, genom träningen, att blodet får fler lastbilar som kan ta upp syret och skicka ut det till de arbetande musklerna.

Den upplevde ansträngningen i intervallerna bör starta på ansträngande och sedan sluta på mycket, mycket ansträngande. Den sista delen av intervallen, ca 90 sekunder kvar, behöver upplevas i benen som om du börjar bli tveksam om du kommer att orka fram till vilan. Dock endast tveksam, du ska fortfarande orka att köra hela 4 minuter.

Fråga mig om du undrar något  eller vill bolla din upplevelse.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *