Cykelklass på SATS Hötorget tisdagar kl. 12.00 en cykel intervall 45 minuter. Klassen är för tillfället nedkortad till 35 minuter på grund av Covid 19.

Denna periods cykelupplägg, vecka 39 – vecka 45, är intervaller  om 4 minuter där intensiteten ökar varje minut. Startläget i första minuten är 95 % av FTP (tröskelwatt).  Sedan ökar % av FTP med 10 % varje minut. Det är 5 st intervaller med 60 sekunders vila mellan var 4:e minut.

  • Minut 1, 95% av FTP
  • Minut 2, 105 % av FTP
  • Minut 3, 115 % av FTP
  • Minut 4, 125% av FTP

Det system som du påverkar framförallt är den centrala kapaciteten. Alltså din kropps förmåga att få ut syre till de arbetande musklerna. I det här fallet mestadels benen. Du får ett starkare hjärta som klarar av att pumpa runt mer blod per slag. Dina lungor klarar av att lasta av syret till blodet, blodet blir mer syrerikt. Du säger också till kroppen, genom träningen, att blodet får fler lastbilar som kan ta upp syret och skicka ut det till de arbetande musklerna.

Den upplevde ansträngningen i intervallerna bör starta på ansträngande och sedan sluta på mycket, mycket ansträngande. Den sista delen av intervallen, ca 90 sekunder kvar, behöver upplevas i benen som om du börjar bli tveksam om du kommer att orka fram till vilan. Dock endast tveksam, du ska fortfarande orka att köra hela 4 minuter.

Fråga mig om du undrar något  eller vill bolla din upplevelse.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.