Del 3 Vilken funktion kan en personlig tränare ha?

En förväntan av en kund som anlitar en personlig tränare kan vara att motivera till träning. Min fundering som tränare har länge varit om  jag kan ge motivation till andra människor. Är motivation någon mystisk kraft som jag kan överföra till min kund.

Många gånger önskar jag att det gick att ta fram en trolleristav och säga någon hemlig magisk ramsa och peka med staven på kunden och vips så har kunden fått en stor hög med motivation.

Motivationen ska automatiskt göra så att kunden utför det den behöver för att nå sitt mål. Till exempel att hålla sig till en speciell kost eller träningsaktivitet. Tänk om det vore så att en tränare kunde på något magiskt sätt överföra motivationen till kunden. Eller ett annat alternativ som vore intressant är att om det fanns något kosttillskott som kunden intar så vips så är kunden motiverad att vara fysiskt aktiv. Det vore ju helt fantastiskt. Till och med så fantastiskt att jag som tränare skulle bli utan jobb. Frågan är i och för sig då, fantastiskt för vem?

Hur kan jag göra då för att leda kunden till motivation? Min tro är att tränaren behöver hjälpa kunden att ta fram det som kunden vet om sig själv. Genom att ställa frågor till kunden och göra en lista där summan ska vara ökad motivation när jag summerar listan. Frågorna till kunden behöver ha  intentionen att tydliggöra för kunden själv vad den blir motiverad av. Det kan vara frågor som vilken träning tycker du är rolig? Vilken tid på dygnet är du som piggast? Finns det något som kan hjälpa dig att träna? Vad har du tränat förut som du inte tyckte gillade? I den träningsaktivitet som du tycker är rolig, vad är det som gör den rolig för dig? I den träningsaktivitet som du tycker om, vilken effekt tror du att du får? När kunden berättar högt alternativt skriver ner svaren kan det bli mer konkret vad det är som motiverar just den här kunden.

Se det som att bygga en pyramid med stenar och varje sten är en del av en helhet som hjälper till att nå toppen.

För att beskriva lite ytterligare vad jag menar så såg jag ett tv program där en person önskade att gå ner inför en fotosession av en ny klädkollektion. Personen sa från början att träning var jättetråkigt men förstod att det var det som behövdes för att gå ner i vikt och tighta till kroppen. En personlig tränare anlitades och ett par aktiviteter utfördes. Efter att ha genomfört ett extremt hårt träningspass där aktiviteten var backlöpning bröt personen ihop och sa att detta var kräkjobbigt och inte alls roligt. Lite senare visades ett klipp där personen sa att träning inte är roligt .

Nu förstår jag att tv är tv. Det finns alltid vinklingar och klippning som gör att vad som är sant och inte sant kan vara otydligt. Om jag fick fantisera att detta var på riktigt så är det hur tydligt som helst att tränaren inte hjälpt kunden till motivation. Kanske snarare tvärtom. Tränaren kanske har dödat motivationen till träning genom att låtit kunden utföra aktiviteter som inte skapar motivation hos personen. Nu kanske tränaren redan hade gjort en bra intervju och frågat kunden vad som motiverar kunden och kanske vad exakt det var som kunden menade med att träning var tråkigt och jobbigt. Men i själva programmet skulle det bli en bra show där personen skulle bryta ihop för det är det som tv tittarna ville se. Det har jag ingen aning om.

När jag leker med tanken att så inte var fallet utan tränaren helt enkelt bara körde på sådant som var apjobbigt för att resultatet skulle uppnås. Dock så fick det motsatt effekt när den aktivitet som utfördes var för svår rent fysiskt och inte något som gav kunden mening. Då är det inget som kunden kommer att göra igen och framförallt inte själv. Om kunden har en dålig fysisk status och en egen bild av sig själv att vara otränad, behöver de aktiviteter som utförs vara sådana som lyfter kundens bild av sig själv. Tränaren behöver välja sådan aktivitet som gör att kunden lyckas och får en bild av sig själv att klara av den aktivitet som utförs. Att segra och lyckas med det vi gör lyfter motivationen. Att förlora och misslyckas behöver inte  höja motivationen.

Funktionen som den personliga tränaren har är att lyfta fram och skapa förutsättningar för att kundens motivation ska växa och blomma ut.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *